РС: Царински терминал остаје на Рачи

БАЊА ЛУКА: Царински терминал на граничном прелазу Рача код Бијељине остаје на истој локацији, али се морају наћи додатна средства за одржавање тог граничног и царинског терминала.
Granični prelaz Rača  Foto mup.gov.rs
Фото: mup.gov.rs

То је резултат договора представника шпедитера и Удружења превозника Републике Српске са руководством Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци, преноси РТРС позивајући се на Срну.

Председник Удружења превозника из Републике Српске Никола Грбић рекао је да ће се радити на побољшању услова на граничном прелазу Рача, те истакао да ће Удружење и Привредна комора РС поднети иницијативу надлежним институцијама да се издвоје додатна средства за одржавање тог терминала.

"За нас превознике и шпедитере је најважније да се неће никакве активности дешавати у погледу премештања граничног прелаза и царинског терминала Рача", закључио је Грбић.

Портпарол Управе за индиректно опорезивање БиХ Ратко Ковачевић рекао је да се на годишњем нивоу у буџету Управе добије око 400.000 КМ за одржавање свих граничних прелаза у БиХ, али да су та средства недовољна за свакодневно квалитетно одржавање и инвестиције на граничним и царинским терминалима.

Шпедитери и превозници на граничном прелазу Рача одустали су од блокаде царинског терминала планиране за 15. август, као знак добре воље за подршку коју им је пружило Министарство саобраћаја и веза РС.

Управа за индиректно опорезивање БиХ најавила је раније измештање царинског терминала са граничног прелаза Рача где се дневно обрађује и до 300 царинских папира, а годишњи приход који УИО убире на овом царинском терминалу је три милиона КМ.

Захтев шпедитера за останак терминала на Рачи подржали су и превозници из РС којих има више од хиљаду.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести