Русија поздравља договор две Кореје

МОСКВА: Русија је данас поздравила договоре постигнуте у разговорима делегација Сеула и Пјонгјанга, наводећи да се нада да ће то допринети стабилности региона.
moskva pixabay
Фото: pixabay.com

"Надамо се да ће примена договора допринети деескалацији тензија на Корејском полуострву и стабилности региона", навело је руско министарство, преноси Ројтерс.Јужнокорејско Министарство за уједињење саопштило је јуче, после првог дела састанка делегација две Кореје, првог од 2015. године, да ће Северна Кореја послати репрезентацију на Зимске олимпијске игре које ће од 9. до 25. фебруара бити одржане у Јужној Кореји.

Састанак је одржан у демилитаризованој зони, у пограничном севернокорејском граду Панмунџому.Преговоре је предложио Сеул како би се смањиле тензије на Корејском полуострву и како би се поново спојиле породице раздвојене током рата у време новогодишњих празника у фебруару, рекао је заменик министра за уједињење Чун Хае Сунг, преноси Ројтерс.

Јужна Кореја предложила је и да атлетичари из обе Кореје заједно марширају на церемонији отварања игара и другим заједничким активностима.Договорено је да у делегацији Северне Кореје буду званичници, атлетичари, навијачи и новинари.Шеф севернокорејске делегације Ри Сон Гвон рекао је на почетку преговора да су дошли на преговоре са озбиљним и искреним намерама.

Представници севернокорејске делегације на својим оделима носили су значку са ликовима њихових бивших вођа Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила, док јужнокорејска страна на својим значкама има јужнокорејску заставу и лого Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу.Потом је објављено да је Северна Кореја поново отворила прекинуту војну телефонску линију са Јужном Корејом.

То је потврђено и у јужнокорејској влади, где се наводи да ће линија од данас нормално функционисати, преноси Јонхап.У фебруару 2016. године прекинут је тај гранични комуникациони канал у знак протеста што је Сеул затворио зајенички индустријски комплекс.

EUR/RSD 117.4684
Најновије вести