САД: Републиканци на корак од већине у Сенату, одлука у Џорџији

Одлука о томе да ли ће већину у Сенату имати демократе или републиканци пашће у јануару у Џорџији, где се воде трке за два сенатска места
kongres sad
Фото: pixabay.com

ВАШИНГТОН: Републикански сенатор Ден Саливен добио је реизбор на Аљасци и тиме републиканцима донео 50 од 100 места у Сенату, али ће одлука о томе да ли ће већину имати демократе или републиканци пасти у јануару у Џорџији, где се воде трке за два сенатска места.

Саливен је на Аљасци победио демократу Ала Гроса са скоро 20 одсто разлике.

За сада, сенаторска места у Џорџији држе републиканци Дејвид Перду и Кели Лофлер, који су се у две одвојене трке такмичили са демократама и обоје су ушли у други круг, будући да се у Џорџији у трци за Сенат тражи да кандидат освоји 50 одсто гласова, а ако се то не деси, двоје са највише гласова иду у други круг, пише Глас Америке.

Перду ће се суочити са демократом Џоном Ософом, истраживачким новинаром кога је већ победио 2015.

Кели Лофлер, која је у Сенату од 2020, такмичиће се са Рафаелом Варноком, пастором баптистичке цркве у Атланти.

Ворнок је водио, али није успео да добије 50 одсто гласова, а иста је ситуација и са Пердуом.

Како сада стоје ствари у Сенату, демократе имају 48 места, што значи да су освојиле једно и изгубила два у односу на претходни сазив.

Ако републиканци добију оба места у Џорџији, имаће већину у Сенату у наредне две године, али ако оба места освоје демократе, онда ће исто као и републиканци имати 50 места у Сенату.

Што значи да би демократе одлучивале, јер би у случају нерешеног гласања својим гласом одлучила потпредседница САД Камала Харис.

У том случају би било лакше спровођење агенде новог изабраног председника САД Џоа Бајдена.

Али, ако републиканци наставе да контролишу Сенат, а демократе Представнички дом, извесно је да ће Бајденова администрација имати дуге преговоре о питањима као што су порези, имиграција и здравствена заштита.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести