САД: СЗО одмах да почне истрагу о извору коронавируса

ВАШИНГТОН: Сједињене Америчке Државе позвале су данас Светску здравствену организацију да одмах почне да ради на истрази о извору новог коронавируса, као и о сопственом одговору на пандемију.
szo
Фото: Printscreen

"Као што је председник (Доналд) Трамп јасно ставио до знања у свом писму генералном директору СЗО Тедросу (Адхану Гебрејесусу) 18. маја, нема времена за губљење за почетак реформи, које су потребне како би осигурали да се оваква пандемија никада не понови", навео је помоћник америчког министра здравља, адмирал Брет Жироар у писаном саопштењу за извршни одбор СЗО.

Он је додао да би током независног, свеобухватног прегледа глобалног одговора на корона вирус, који је предводила СЗО, требало трагати за "комплентним и транспарентним разумевањем извора, временског оквира догађаја и процеса доношења одлука СЗО у одговору на пандемију Ковида-19".

Жироар је додао да, када се настави заседање скупштине СЗО на јесен, та организација УН мора да се позабави питањем исхода процеса прегледа, реформи за јачање СЗО, "укључујући могућност Тајвана да учествује као посматрач", преноси Ројтерс.

Генерални директор СЗО раније данас је рекао да је та организација, откако се појавио вирус ковид-19, радила нон-стоп на координацији глобалног одговора, обавештавајући 194 држава чланица о његовој еволуцији и пружајући техничке савете

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести