САД ускоро уводе мере ограничења улагања америчких фирми у кинеску привреду

ВАШИНГТОН: Председник САД Џозеф Бајден намерава да у наредним недељама потпише наредбу која ће ограничити улагања америчких предузећа и компанија у кључне делове кинеске привреде, пренео је данас Блумберг позивајући се на неименоване упућене изворе.
bela kuca, pixabay
Фото: pixabay.com

Како наводи Блумберг, америчка администрација расправља о тој мери скоро две године и планира да је уведе пред самит Групе седам напредних економија (Г7) који треба да почне 19. маја у Јапану.

Према изворима агенције, САД су наводно обавестиле партнере из Г7 о ограничењима улагања и надају се да ће добити подршку на том састанку, иако се не очекује да ће друге земље истовремено објавити слична ограничења.

Наредба коју би Бајден требало да потпише покриће области полупроводника, вештачке интелигенције и квантног рачунарства, са фокусом на инвестиције у којима америчке фирме играју активну улогу у управљању, шо укључује такозвани ризични капитал и приватни капитал, као и одређене облике трансфера технологије и заједничке подухвате и инвестиције.

Неке врсте улагања ће бити потпуно забрањене, док ће се у другим случајевима захтевати од компанија да обавесте владу пре него што се на улагање одлуче, преноси Блумберг.

Овај потез означава нову фазу у вишегодишњој економској кампањи против Кине током које су САД већ увеле царине на увоз из те земље под бившим председником Доналдом Трампом, а од недавно покушавају да ограниче извоз кључних америчких технологија у Кину.

Из САД су до сада наводили да намећу ограничења из разлога националне безбедности, што је данас истакла и министарка финансија Џенет Јелен, уместо у настојању да зауставе развој ривалске суперсиле, као што Пекинг тврди.

''Ове акције са циљем очувања националне безбедности нису осмишљене да бисмо стекли конкурентску економску предност или угушили кинеску економску и технолошку модернизацију'', рекла је Јелен и додала да ће се САД бавити својим безбедносним проблемима у вези са Кином ''чак и када то значи правити компромисе у вези са нашим економским интересима''.

Амерички званичници су јасно ставили до знања да унилатерална мера неће испунити циљеве националне безбедности јер би улагања других земаља у Кину могла само да заузму место америчких које администрација спрема да блокира.

Званичници америчког Министарства финансија ове недеље су обавестили европске колеге о тој мери, а како преноси агенција, администрација је почела да дели информације и са пословним лидерима.

EUR/RSD 117.2072
Најновије вести