Санкције САД Турској због система С-400

Америчком Конгресу поднет је нацрт закона који предвиђа увођење санкција Турској због куповине руског ракетног система С-400, наводи се у саопштењу објављеном на сајту једног од аутора документа, републиканског конгресмена Адама Кинзингера.
S 400, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

„Данас су Адам Кинзингер, Абигејл Спанбергер и заменик председника Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Макол представили нацрт закона који предвиђа увођење санкција турским властима због куповине система противракетне одбране С-400 од Русије“, наводи се у саопштењу, преноси Спутњик.

Документ носи назив „Закон о супротстављању извозу руског оружја“ и има за циљ да прогласи куповину С-400 „стратешким споразумом“, што у складу са постојеćим Законом о супротстављању америчким противницима захтева увођење санкција.

Текст нацрта закона још није унет у базу америчког Конгреса.

Испоруке С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и САД, почеле су средином јула прошле године, иако је Вашингтон тражио од Анкаре да одустане од уговора и да набави америчке системе „Патриот“.

Сједињене Америчке Државе су претиле да ćе одложити, или потпуно обуставити продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ćе јој увести санкције, али Анкара није одустала од куповине.

Прошле године Русија је испунила обавезе из првог уговора о испоруци четири дивизије С-400 Турској, а пре месец дана су Русија и Турска постигле начелни споразум о испоруци другог комплета тог система.

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести