Саркисијан: Турска учествује у етничком чишћењу у Нагорно Карабаху

ЈЕРЕВАН: Председник Јерменије Армен Саркисијан оптужио је Турску да на страни Азербејџана директно учествује у сукобима и етничком чишћењу Јермена у Нагорно Карабаху.
Oružani sukob Jermenije i Azerbedžana Foto: Armenian Defense Ministry via AP
Фото: Оружани сукоб Јерменије и Азербеджана Фото: Armenian Defense Ministry via AP

Сукоб који је избио 27. септембра није локалног карактера као што је то било раније, у прошлости. Ово сада је прави рат за који су се Азербејџан и Турска дуго припремали. Осим тога, Азербејџан и Нагорно Карабах имају различите погледе на природу овог конфликта, рекао је Саркисијан, пренела је агенција Арменпрес.

Баку тврди да ослобађа своје територије, а ја их питам од кога их ослобађате? Ако их ослобађају од Јермена за то постоји сасвим другачији назив. Ту се не ради о територијалном интегритету, већ о етничком чишћењу. Они желе ту територију, али без Јермена. То је етничко чишћење, сматра Саркисијан.

Јерменски председник је нагласио да је једина могућност да се покрену преговори излазак Турске из конфликта, тј. одустајање Анкаре од империјалистичких аспирација.

Значајни губици на азербејџанској страни

Представник јерменског министарства одбране Артсун Ховханисјан рекао је вечерас да је до данас у подне убијено између 260 и 280 војника на азербејџанској страни, а да је тај број значајно порастао после поднева.

До поднева непријатељ је претрпео губитке од 260 до 280 људи, што укључује припаднике регуларне војске и терористе, рекао је Ховханисјан на конференцији за новинаре.

Додао је да је уништено између 60 и 80 азербејџанских оклопних возила, као и да је значајан број војне опреме пао у руке јерменских снага, преноси Арменпрес.

Агенција подсећа да је јерменска страна до сада пријавила 320 жртава међу припадницима војске и 21 погинулог цивила.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести