НАЈМАЊЕ ШЕСТ ЉУДИ ЗАТРПАНО ПОД РУШЕВИНАМА КУЋА Акција спасавања и гашења пожара након земљотреса у Јапану у току, НУКЛЕАРНИ РЕАКТОРИ ИСКЉУЧЕНИ

ТОКИО: Шест људи је затрпано под срушеним кућама у граду Ваџима након што је данас земљотрес јачине 7.6 степени Рихтера погодио јапанску префектуру Ишикава на обали Јапанског мора, саопштила је влада.
v
Фото: Tanjug/Kyodo News via AP/Dnevnik.rs

 

У Ваџими је после земљотреса такође избио пожар великих размера, изјавио је секретар владе Јошимаса Хајаши на хитној конференцији за новинаре, преноси агенција Кјодо.

Три јака земљотреса погодила су јутрос јапанску перфектуру Ишикава у размаку од 12 минута, од којих је најјачи био 7.6 степена Рихтерове скале, пренели су јапански медији.

 

Фото: Tanjug/Kyodo News via AP
Фото: Tanjug/Kyodo News via AP

Земљотреси проузроковали штету, највише упозорење на цунами

Неколико снажних земљотреса, од којих је најјачи био магнитуде 7.6 степени, у префектури Ишикава у централном Јапану проузроковали су материјалну штету, а у тој обалсти издат је највиши степен упозорења на цунами који је категорисан као "велики".

Упозорење на цунами у нижем степену издато је и за префектуре Нигата, Тојама, Јамагата, Фукуи и Хјого, које се такође налазе дуж обале Јапанског мора, преноси ТВ НХК.

То је први пут од земљотреса у североисточном Јапану 2011. да је издато "упозорење на велики цунами", а оно се издаје када се очекује цунами од 3 метра или више.

У граду Ваџима у префектури Ишикава регистрован је цунами већи од 1,2 метра после земљотреса.

Званичници града Сузу саопштили су да се неколико кућа и далеководних стубова срушило, а у том граду је забележен земљотрес интензитета више од шест, према јапанској скали интензитета од 0 до седам.

Железничка компанија Источног Јапана саопштила је да је рад на линији неких брзих возова Шинкансен, познатији као воз метак, обустављен и да није познато када ће поново бити успостављен.

Фото: Tanjug/Kyodo News via AP

Оператер нуклеарне електране у граду Шика, у префектури Ишикава, саопштио је да је у току провера да ли је земљотрес оставио последице по електрану.

Оба реактора у нуклеарној електрани Шика тренутно су искључена.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести