Сијарто: И Србија и Црна Гора су нам пријатељи, обе су за нас битне

ПОДГОРИЦА: Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је да су и Србија и Црна Гора пријатељи званичне Будимпеште и када се, како је рекао, пријатељи расправљају онда је за његову земљу то лоша вест и очекује помирење.
petar-sijarto Foto:Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

Сијарто је то рекао у интервјуу подгоричким Вијестима одговарајући на питање "како Будимпешта гледа на оптужбе Подгорице на рачун Београда о мешању у унутрашње ствари Црне Горе и дестабилизацију Западног Балкана".

"Као што сте исправно рекли - Србија нам је пријатељ и Црна Гора нам је пријатељ. А кад се двоје пријатеља, тако да кажем, расправљају, за нас су то лоше вести. Али, како у тој расправи не учествујемо, а пошто су нам обе земље пријатељи, једино што можемо јесте да држимо пикове за успешно мирно решење између вас", одговорио је Сијарто.

Додао је да, уколико Мађарска у томе може да помогне, спремни су, каже, да прискоче.

"Али, будући да таквог захтева још није било, радије се не бих мешао", навео је Сијарто.

Пошто, како је навео, није довољно паметан да се меша у питања Србије и Црне Горе, "јер ви сами много боље знате откуд ова расправа - боље је не мешати се".

"Заиста држим пикове за измирење или решавање конфликта између ваших двеју земаља, јер сте нам и једни и други веома битни", навео је шеф мађарске дипломатије.

Говорећи о мађарским инвестицијама у Црној Гори, Сијарто је рекао да су услови за инвестирање добри.

А на питање да ли је Мађарска заинтересована за Луку Бар, железницу и за ауто-пут, Сијарто је одговорио потврдно и додао да његова земља може да да понуду, као и да имају искуства са управљањем луке с обзиром да су купили део луке у Трст, где су изводили веома захтевне радове.

"Дакле, одговор је - да, дефинитивно смо заинтересовани, али ради се о вашој земљи, па је и одлука ваша", рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести