Сингапур: Заплењена рекордна количина слоноваче

СИНГАПУР: Сингапурске власти заплениле су 8,8 тона слоноваче, што је рекордна количина, саопштили су званичници града-државе, који се сматра транзитним местом за илегалну трговину дивљим животињама.
s
Фото: EPA/IFAW/D. Willetts Editorial use only/ilustracija

Слоновача, за коју се процењује да вреди 12.9 милиона долара, потиче од скоро 300 афричких слонова, а била је на путу за Вијетнам из Демократске Републике Конго, преноси Ројтерс. 

Током акције заплењено је и 11,9 тона крљушти панголина у вредности од 35,7 милиона долара, што је количина за коју је потрбно убити скоро 2.000 панголина.

Панголин, мравојед прекривен крљуштима, један је од сисара којима се највише тргује у свету. 

Његово месо је у Вијетнаму и Кини деликатес, а крљушт се користи у традиционалној кинеској медицини, иако научници оспоравају њена лековита својства. 

Сингапурски званичници су навели да ће крљушт панголина и слоновача бити уништени како не би поново доспели на тржиште и додали да је заплена уследила после дојаве из кинеске царинске службе.

Највећом запленом у историји сматра се она у Вијтнаму у марту, када је заплењено 9,1 тона слоноваче. 

Последњих месеци било је и заплена рогова носорога у Сингапуру, Хонгконгу и Вијетнаму.

"Сингапур је увек био ненамерно умешан у глобалну трговину слоновачом због глобалне повезаност, као и због постојања малог домаћег тржишта на којем је пре 1990-их слоновача могла да се легално прода", рекао је портпарол сингапурског Фонда за припроду Ким Стенгерт.

Он је додао да учесталост великих заплена представља јак доказ да иза трговине дивљим животињама стоји организовани криминал.

 

EUR/RSD 117.5755
Најновије вести