Скок светских цена хране у априлу

РИМ: Светске цене хране порасле су за 1,5 одсто у априлу, јер је поскупљење млечних производа и меса неутралисало пад цена житарица, саопштила је агенција Уједињених нација за храну.
poskupljenje
Фото: pixabay.com

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) такође је објавила своју прву прогнозу за глобалну производњу житарица у овој години, предвиђајући рекордну производњу након пада забележеног у 2018. години.

Индекс цена хране ове светске организације, који мери месечне промене цена корпе производа (житарица, уљарица, млечних производа, меса и шећера), износио је 170,1 поен прошлог месеца у односу на навише ревидиран податак за март од 167,5 поена.

Претходна цифра за март је била 167 поена.

Тај индекс је у априлу био на свом највишем нивоу од јуна прошле године, али још увек за око 2,3 одсто испод нивоа од пре годину дана.

Индекс цена млечних производа порастао је за 5,2 посто у односу на мартовску вредност, што је четврти узастопни месечни раст, подстакнут снажном тражњом за увозом маслаца, пуномасног млека у праху и сира.

Индекс цена меса порастао је за 3,0 одсто на месечном нивоу. Индекси шецћера и биљног уља такође су порасли, али је индекс житарица прошлог месеца пао за 2,8 одсто.

У својој првој прогнози за 2019. годину, ФАО предвиђа да ће светска производња житарица ове године износити рекордних 2,72 милијарде тона, што је 2,7 посто више у односу на ниво из 2018. године, када је производња пала.

Међу главним житарицама, пшеница, кукуруз и јечам би требало да највише допринесу повећању производње житарица, са пројектованим годишњим растом производње од 5,0 посто, односно 2,3 посто и 5,4 посто, респективно, поручују из ФАО.

EUR/RSD 117.4890
Најновије вести