Словенија: Потврда нове владе већ у петак

ЉУБЉАНА:  Нова словеначка влада саастављена од четири странака под вођством Јанеза Јанше могла би бити потврђена већ у петак, уместо почетком наредне недеље.
slovenija
Фото: Tanjug/Pixabay, ilustracija

Како преносе словеначки медији, председник парламента Игор Зорчич за четвртак је сазвао седницу колегијума Државног збора, са предлогом да се ванредна седница парламента на којој ће се потврдити листа министара у новој влади одржи у петак са почетком у 18.30 сати, како би нова влада могла да буде потврђена у вечерњима сатима или у ноћи између петка и суботе, преноси Хина.

Представљања министарских кандидата у новој влади трају до петка, па је најпре планирано да се о новој влади, коју парламент потврђује обичном већином гласова, гласа почетком идуће недеље, у понеђељак или уторак.

Како се наводи, један од разлога за убрзавање процедуре јесте боље суочавање са кризом око све већег броја случајева инфекције коронавирусом.

Словенија је данас забележила велик пораст потврђених зараза у односу на претходни дан, па је бројка инфицираних по службеним подацима износила 57 потврђених случајева, уз укупно 2.270 тестираних.

Председник будуће владе Јанез Јанша изјавио је да је Шарецова влада у уторак прихватила неке његове предлоге у вези ограничавања нових случајева коронавируса, али неке и не, као и да би ситуација била друкчија да се састанак државног Већа за националну безбедност одржао још пре три недеље и донео потребне рестрикције.

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести