СНВ и ЗВО покренули кампању за бољу видљивост ћирилице

ЗАГРЕБ: Српско национално вијеће и Заједничко веће општина покренули су данас кампању под називом "Да се боље разумијемо", којом се тражи скидање стигме са ћириличног писма и српског језика у Хрватској, јер, како је речено, његова употреба никога не угрожава, а поготоо не већински народ.
cirilica
Фото: Youtube Printscreen

Кампања ће трајати до краја године, а покренута је уочи сутрашње седнице Градског већа Вуковара на којој би, како је најављео, требало да се расправља о равноправној употреби мањинског језика и писма у раду тог тела.

Циљ кампање је промоција ћирилице у Хрватској и скидања стигме са тог писма, а предвиђено је да се одвија у три фазе и трајаће до 1. јануара наредне године, када Хрватска преузима председавање Европском унијом.

Непосредан повод за почетак ове кампање је седница Градског већа Вуковара на којој ће се у петак расправљати о питању коришћења мањинског језика и писма.

Због тога су СНВ и ЗВО одштампали Статут Града Вуковара на ћирилици и српском језику који су на конференцији за медије поделили новинарима, подсећајући и тако на чињеницу да вуковарски одборници, ако то желе, могу да траже и добију материјале на српском језику писане ћириличним писмом.

Без обзира на сутрашњу одлуку Градског већа Вуковара о испуњавању законских обавеза, кампања ће се наставити инсистирањем на равноправности и то, како је речено, снагом аргумената.

"Желимо да пошаљемо поруку да кориштење ћирилице у приватном и јавном простору ни по чему не угрожава већински народ. У кампањи ћемо промовисати начела достојанства, слободе и једнакости. Ћирилица је важан део културног идентитета, а језичка различитост је један од темеља Европске уније. Свака држава чланица дужна је да промовише употребу мањинског језика и писма", рекао је председник СНВ Борис Милошевић, преео је хрватски портал Новости.

Како досада то није био случај, Милосевић је рекао да СНВ жели да промовише употребу ћирилице, посебно у јавном простору, с обзиром на то да траже да се поштују Устав, Уставни закон о правима националних мањина, потписане конвенције и одлуке Уставног суда.

Истакао је и да без обзира на сутрашњу одлуку у Вуковару, српска заједница сматра да ћирилица има своје место не само у том граду, него и у целој Хрватској, поготово у местима где Срби живе у значајном броју.

Председник СДС С и Савета СНВ, Милорад Пуповац, казао је да свако писмо у првом реду служи за међусобно споразумијевање, ширење знања и зближавање, а по потреби и за расправљање и сучељавање.

"Ћирилично писмо, као једно од писама ЕУ након уласка Бугарске, не би смело у ниједној држави да буде забрањивано и ограничавано. Свако писмо, упркос међусобним разликама, направљено је да повезује људе, премошћује времена и спаја светове. Неки хоће да ћирилично писмо буде писмо неслободе у Хрватској, а ћирилица је увек била и увек ће бити писмо слободе, баш као и свако друго писмо. Слободе да се на њему пише, да се на њему чита и да га се види тамо где треба да се види", навео је Пуповац.

Истакао је и да писма е чине недела, него људи који се служе писмима.

"Стога Хрватска не би требало ни у којем свом делу да представља нешто што нису друге државе, па да ограничава право употребе ћирилице, посебно ако је она важна за целу историју писмености Хрватске и за онај део становништва који је српске националности. Зато је ова кампања пре свега позив на дијалог да бисмо избегавали неспоразуме око свих питања па тако и оних болних", рекао је Пуповац.

EUR/RSD 117.5863
Најновије вести