СПАЈИЋ НАКОН СУСРЕТА СА МИШЕЛОМ: Европска унија рачуна на Црну Гору, наставити са реформама

БРИСЕЛ: Премијер Црне Горе Милојко Спајић изјавио је након састанка с председником Европског савета Шарлом Мишелом да су у Бриселу одушевљени прогресом који је направљен у Црној Гори за само три месеца.
qq
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski)

"Обећавајуће су поруке, сматрам да постоји велики простор за напредак у месецима који следе. Послали смо очекивања да желимо да се ИБАР деси у току белгијског преседавања, када бисмо отворили могућност да затварамо поглаваља ове године убрзаним темпом", истакао је Спајић за ТВЦГ.

Што се тиче плана раста, поручује Спајић, послата је порука да Европа рачуна на Црну Гору као и да Црна Гора рачуна на помоћ Европске уније кроз план раста. На састанку са председником Европског савјета Шарлом Мишелом, Спајић је истакао је да је изузетно битно наставити реформе и инсистирати на владавини права, а као одличну праксу у решавању важних питања, издвојио је начин на који је урађен попис у децембру прошле године.

Током састанка у Бриселу, Спајић је нагласио да ће и даље посебно инсистирати на напретку у реформама везаним за поглавља 23 и 24, што ће бити прва тачка на свакој седници Владе, уз посебан фокус на ефикасну реализацију задатака.

Председник Европског савета је констатовао да је План раста велика шанса за убрзани развој земаља Западног Балкана, а премијер Спајић додао да ће од огромне важности за Црну Гору бити да се искористи шанса за прикључење јединственом европском тржишту, што би могло да привуче велики број инвеститора. Како је саопштено из кабинета премијера, Спајић је истакао да је Црна Гора спремна да уради домаћи задатак, без икаквих пречица и да ће реформе приближити ту земљу вредностима и стандарду чланица Европске уније.

У разговору је констатовано да Црна Гора може бити прави пример да је процес проширења жив и да се испуњавање мерила исплати. Апострофирана је и улога Европске политичке заједнице, као платформе, која може послужити да се промовишу бенефити проширења, попут стабилности за ЕУ и сигурности за земље Западног Балкана.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести