Шпанија уводи привремени порез на екстра профит банкама и...

МАДРИД: Шпанија ће ударити електропривреду и банке привременим порезом на екстра профит од ког очекује да ће прикупити 7,0 милијарди евра у периоду 2023-2024, како би помогла грађанима да се изборе са растућом инфлацијом, саопштила је данас влада, што је изазвало распродају неких банкарских акција.
madrid
Фото: Tanjug (I. Pavlović, ilustracija)

Деонице Сабадел банке су пале за чак 12 посто, док су Банкинтер и Каишбанка пале за око 10 процената након владине објаве, повукавши наниже шпански индекс најликвиднијих акција ИБЕКС 35, јавља Ројтерс.

Премијер Педро Санчез је рекао у парламенту, у говору о стању нације, да би годишњи приход у 2023. и 2024. години од пореза на ванредне профите електропривредних компанија остварене у овој и идућој години требало да достигне по 2,0 милијарде евра, док би прилив од тог пореза за финансијске институције требало да износи по 1,5 милијарди евра годишње.

Санчез је нагласио да ће влада увести тај порез "великим банкама јер су већ почеле да остварују користи од (очекиваног) повећања каматних стопа".

Аналитичари, међутим, кажу да су банке под појачаним притиском због страха од рецесије и могућности да било какво повећање камата можда неће бити у обиму који је очекиван.

Утицај на шпанске банке био је моменталан јер се ова мера није очекивала и дошла је као хладан туш, изјавила је Нурија Алварез, аналитичарка брокерске куће Рента 4.

Овај намет ће извршити додатни притисак на способност зајмодаваца да генеришу профит у тренутку када ће и њихова резервисања за потенцијалне губитке вероватно порасти, рекла је она, додајући да су банке чије је пословање углавном фокуситрано на домаће тржиште јаче погођене од оних са диверсификованим операцијама, као што су ББВА или Сантандер, чије су акције пале за око 5,0 посто.

Деонице електропривредних комуналних предузећа Ибердрола и Натурги пале су између 0,4 и 0,7 одсто.

Санчез је такође рекао да је инфлација, узрокована у великој мери инвазијом Русије на Украјину, највећи изазов за Шпанију и "озбиљна болест наше економије која осиромашује све, посебно најугроженије групе".

Шпански премијер је најавио доделу 100 евра месечно у виду допунских стипендија за студенте старије од 16 година који већ примају стипендије, као и бесплатне карте за вишеструке вожње железницом на приградским и међуградским линијама од септембра до краја децембра.

Он је такође дао зелено светло главном плану развоја некретнина којим се предвиђа изградња 12.000 стамбених јединица у Мадриду.

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести