Срб: Антифашисти славе Дан устанка, десничари пуштају Томпсона

СРБ: У Србу у хрватској општини Грачац данас се обележава Дан устанка народа Хрватске, а истовремено екстремно десна Аутохтона Хрватска странка права (А-ХСП) на челу са Драженом Келеминцем организовала је контраскуп на коме пушта песме Марка Перковића Томпсона.
1
Фото: Tanjug

У некадашњој Југославији, 27. јул се службено славио као Дан устанка народа Хрватске, али је тај празник укинут након осамостаљења Хрватске, преноси Индекс.хр.

Говорећи на скупу, који се одржава код споменика устанку, саборски заступник и председник Српског народног већа Милорад Пуповца упоредио је данашње стање у друштву са временима антифашистичке борбе.

"Било је за све места и за социјалисте и за либерале и за конзервативце. Данас сведочимо да се то место сужава, да треба бити места само за оне једне, само за десне. И што даље, то све десније", рекао је Пуповац.

Скуп су организовали Српско народног већа (СНВ), Савез антифашистичких бораца и антифашиста и општина Грачац у Србу, а како је најављено на њему би требало да говоре и бивши председник Републике Стјепан Месић, представници општине и историчари.

Обележавање је окупило стотине антифашиста из Хрватске и суседних земаља. 

Свечаност је започела полагањем венаца погинулим партизанима из Далмације.

Као и претходних година, контраскуп у Србу одржава екстремно десна Аутохтона Хрватска странка права (А-ХСП) на челу с редикулом Драженом Келеминцем.

Како се наводи, неколико десетина десничара је стало иза полицијске блокаде, неколико стотина метара од главне манифестације и преко разгласа пуштало песме Марка Перковића Томпсона.

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести