Стандард: Политика Китаровићке блиска екстремном национализу

БЕЧ: Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, која жели реизбор, полаже на исламофобу кампању, оцењује бечки дневник "Стандард".
gk
Фото: EPA-EFE/Valda Kalnina

"Где год може не говори о сопственој земљи, већ о суседима. Многи хрватски политичари имају фикс идеју да треба да се мешају у ствари Босне и Херцеговине", додаје лист.

Дневник подсећа да је хрватска председница приликом недавног сусрета са израелским колегом Рувеном Ривлином рекла, према писању" "Џерузалем пост", да је Босна и Херцеговина нестабилна и да је под контролом милитантног ислама.

У Босни и Херцеговини је та спорна изјава схваћена као напад, а хрватски члан Председништва Жељко Комшић рекао је да је Грабр-Китаровић та која је нестабилна, а не Босна и изразио је жаљење што шефица хрватске државе наставља пропагандне активности тиме што шири бруталне лажи, пренео је "Стандард".

Лист је указао да је тим поводом позван и хрватски амбасадор у Сарајево на разговор, а у међувремену је "Џерузалем Пост" избрисала спорну реченицу са свог сајта, пошто је Грабар-Китаровић тврдила да то никада није рекла.

"Међутим, у то нико не верује, јер је председница позната по томе да покушава да дискредитује Босну и Херцеговину и тамошње муслимане", тврди бечки дневник.

Лист преноси и да је дневник "Журнал" у марту писао да је хрватска обавештајна служба СОА покушала, преко посредника, да сакрије наоружање у џамије у Босни, како би касније та складишта оружја "разоткрила" и могла тврдили да тамо постоји милитантни исламизам.

Дневник подсећа да је Грабар-Китаровић 2016. тврдила да је, супротно истини, суседна земља "легло тероризма" и да у њој живи 10.000 радикализованих особа, које су безбедносни ризик по регион.

Тада је рекла и да се на хиљаде бораца Исламске државе вратило, а Министарство унутрашњих послова Босне негирало је те наводе, указујући да не зна како је до тих бројки дошла.

"Грабар-Китаровић, која жели за пар месеци да буде реизабрана, негује политику блиску екстремном национализму"; закључио је "Стандард".

 

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести