Стокхолм тражи помоћ од владе: Пошаљите нам болничко особље

СТОКХОЛМ: Директор система за здравствену негу и заштиту Стокхолма, апеловао је данас на шведске владу да им пошаље медицинске раднике и друго болничко особље, док се престоница бори са другим таласом пандемије који је довео до попуњености одељења за интензивну негу.
korona
Фото: pixabay.com

Потребна нам је помоћ, рекао је Бјорн Ериксон директор система за здравствену заштиту и негу за Стокхолм на конференцији за новинаре.

Он је упозорио да су готово сви кревети на одељењима за интензивну негу заузети, како преноси Ројтерс.

Ериксон је навео и да је потребно боље поштовање препорука владе како би се смањио притисак на здравствени систем.

Једноставно није вредно одлазити на пиће након посла, ићи у гужве и куповати божиће поклоне, последице су ужасне, упозорио је он.

Шведска није одлучила да уведе било какве мере карантина, као што је то био случај у другим европским земљама. У земљи је до сада потврђено скоро 7.300 смртних случајева, а број умрлих од ковид-19 по глави становника у Шведској знатно је већи него у суседним нордијским државама.

Стокхолм је међу најтеже погођеним подручјима, са 2.836 смртних случајева од последица ковид-19 од почетка пандемије. Након затишја у лето и јесен, број заражених поново расте, а одељења за интензивну негу су пуна.

Услед пораста броја новозаражених у последњих неколико недеља, шведска влада је пооштрила ограничења на јавна окупљања, док је средњим школама наређено да пређу на онлајн наставу до краја полугодишта.

Влада је саопштила да ће од парламента затражити већа овлашћења да уведе мере затварања објеката као што су тржни центри и теретане.

Поштовање мера у Шведској је до сада било углавном на добровољној основи.

EUR/RSD 117.5849
Најновије вести