Столтенберг: Русија не олакшава дијалог, ми смо за разговор

БРИСЕЛ: Одлука Русије да суспендује своје операције у седишту Северноатлантског савеза у Бриселу не олакшава дијалог, али је Алијанса спремна да настави разговоре, и путем формата Савета Русија-НАТО, поручио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
stoltenberg, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Francois Mori)

Раније ове недеље Русија је најавила затварање своје мисије при НАТО и наших канцеларија у Москви. Жао нам је због ове одлуке која не промовише дијалог и међусобно разумевање. Али политика НАТО остаје доследна, и ми остајемо отворени за дијалог, укључујући и кроз формат Савета НАТО- Русија, изјавио је Столтенберг, преноси ТАСС.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров саопштио је 18. октобра да ће операције бити обустављене од 1. новембра и да ће службеницима у војној мисији НАТО у Москви исти дан бити одузета акредитација.

Лавров је то назвао одговором на потез НАТО -а од 6. октобра да протера осам службеника руске мисије у седишту НАТО, а укупан број руских дипломата у амбасади преполовљен је с 20 на десет.

НАТО је тада саопштио да су протеране дипломате припадници руских специјалних служби који се баве непријатељским активностима.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести