Сукоби после протеста у Солуну око спора са Македонијом

СОЛУН, АТИНА: Између припадника екстремно десничарских организација и група које се боре против естаблишмента данас је у Солуну дошло до сукоба, након што је завршен протест средњошколаца против напора грчке владе да оконча три деценије дуг спор са Македонијом. 
solun protesti
Фото: Tanjug (AP Photo/Giannis Papanikos)

Према наводима локалних медија, националисти, који су носили капуљаче, гађали су камењем групу бораца против естаблишмента.

Полиција је интервенисала употребивши сузавац како би растерала десничаре, који су одговорили гађајући је камењем и другим објектима, наводи грчки сајт Катимерини. 

Претходно је око 1.200 средњошколаца, које је предводио младић на коњу, огрнут грчком заставом, марширало Солуном, протестујући против напора владе да оконча три деценије дуг спор са Македонијом. 

Учесници протеста махали су грчким заставама, узвикивали слогане и истицали транспаренте на којима су били натписи против Македноније, али и још две суседне земље - Албаније и Турске, услед све веће забринутости због инфилтрације националиста и припадника екстремне деснице у школе, наводи АП.

Протесте су организовали грчки тинејџери, који су заслужни и за то што су средње школе у Солуну и суседним подручјима данима затворене у знак протеста против предложеног договора за нормализацију односа са Скопљем. 

Претходно је група под називом "Иницијатива за координацију школа и ученика у Атини" протестовала у грчкој престоници, позивајући ученике да "не дозволе фашистима да нађу простор за изражавање у нашим школама". 

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести