СЗО: Европа, Северна Америка треба да уче од Азије

ЖЕНЕВА: Европа и Северна Америка требало би да следе пример азијских држава у доследном истрајавању против анти-ковид мера и стављању у карантин свакога ко дође у контакт са зараженим људима, изјавио је данас експерт Светске здравствене организације Мајк Рајан.
 Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus Foto: SZO
Фото: Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус Фото: СЗО
Европски регион СЗО, који укључује Русију, забележио је око 8.500 смртних случајева у протеклих недељу дана, а половина земаља је забележила пораст броја случајева за 50 одсто, рекао је на конференцији за новинаре Рајан, главни стручњак за ванредне ситуације, преноси Ројтерс.
 
Током последњих месеци, насупрот томе власти у Аустралији, Кини, Јапану и Јужној Кореји смањиле су ширење откривањем случајева, изоловањем и стављањем контаката у карантин, рекао је Рајан.
 
Према његовим речима, становништво тих земаља показало је "виши ниво поверења" у своје владе, а које су дуже држале мере.
 
"Другим речима, претрчали су линију циља и наставили су да трче, јер су знали да трка није готова, та линија је била лажна", рекао је Рајан, додајући да је превише је земаља поставило замишљену завршну линију и након ње смањило свој ангажман за спречавање ширења вируса.
 
"Земље у Азији, јужној Азији и западном Пацифику, које су по мом мишљењу биле успешне, заиста су наставиле да прате те кључне активности", додао је.
 
И генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гхебрејезус позвао је власти да истрају у борби против вируса који је заразио 40 милиона и убио више од милион људи.
EUR/RSD 117.5918
Најновије вести