СЗО: Пандемија короне и даље захтева ванредну здравствену ситуацију

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да пандемија короне и даље захтева ванредну здравствену ситуацију на светском нивоу, односно највиши облик узбуне.
korona, arena, kovid bolnica, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Пандемија се вероватно налази у „прелазној тачки“ коју и даље треба пажљиво пратити да би се умањио потенцијал од негативних последица, навела је СЗО.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус изразио је очекивање да ће ванредна ситуација бити окончана ове године, посебно ако се побољшају мере заштите на глобалном нивоу, пренео је Ројтерс.

Прошло је три године откако је СЗО први пут прогласила ванредну здравствену ситуацију на глобалном новоу због пандемије короне.

Више од 6,8 милиона људи широм света до сада је умрло од короне, а вакцине и лекови знатно су допринели побољшању ситуације од 2020. године.

Саветници стручног комитета СЗО за пандемију рекли су у децембру за Ројтерс да није тренутак да се оконча ванредна ситуација због неизвесности у вези са таласом повећања инфекција короном у Кини, након што је та земља почетком тог месеца почела да укида спровођење стратегије нулте толеранције према том вирусу.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести