Тајанствени инфламаторни синдром код 100 деце у Њујорку

ЊУЈОРК: Тајанствени инфламаторни синдром, повезан са корона вирусом, откривен је код око стотину деце у америчкој савезној држави Њујорк, док је троје деце преминуло.
njujork pix
Фото: Pixabay.com

Гувернер Њујорка Ендру Куомо изјавио је у уторак да Њујорк истражује око стотину случајева синдрома који погађа крвне судове и органе и има симптоме сличне Кавасакијевој болести и токсичком шоку.Куомо је саветовао све болнице да у тестирању на Ковид-19 дају приоритет деци која показују те симптоме.

У граду Њујорку, где су пријављена најмање 52 случаја деце са тим синдромом, градоначелник Бил де Блазио позвао је у уторак родитеље да одмах назову педијатра ако им деца покажу симптоме који укључују упорну температуру, осип, бол у стомаку и повраћање.

У другим деловима Америке и Европе, деца су такође хоспитализована због болести која се сада зове педијатријски мулти-системски инфламаторни синдром (ПИМС).

У Њујорку, синдром је пронађен код различитих група младих људи. Петогодишњи дечак, седмогодишњи дечак и 18-годишња девојка су подлегли болести.

Око 23 одсто случајева се догодило код деце млађе од 5 година, око 29 одсто код деце између 5 и 9, око 28 одсто у узрасту између 10 и 14 и 16 одсто у узрасту између 15 и 19 година.

АП преноси случај Американке Амбер Дин, чији деветогодишњи син Боби се разболео баш кад се она опоравила од благог облика корона вируса, а цела петочлана породица изашла из кућног карантина.

"У почетку није изгледало ништа озбиљно, личило је на стомачни вирус, као да је Боби појео нешто што му није пријало", каже Дин која са супругом и троје деце живи у Хорнелу, граду у западном делу државе Њујорк.

"Али сутрадан није могао да задржи ништа што би појео или попио, а стомак га је толико болео да није могао да седи", наводи она.

У хитној помоћи локалне болнице, лекари су посумњали на упалу слепог црева и послали их кући са упутствима да се јаве педијатру.

Тек касније, када се Бобијево стање драстично погоршало, лекари су схватили да је био меду малим бројем деце са тајанственим инфламаторним синдромом за који се верује да је повезан са коронавирусом.

Тај мали број се ипак повећава.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести