Талибани обештетили породице бомбаша самоубица

КАБУЛ: Талибани су званично похвалили бомбаше самоубице који су погинули током рата против бивше владе и њених западних савезника и понудили њиховим породицама новчана обештећења и поседе, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова талибанских власти.
Talibani  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Сирајудин Хакани, вршилац дужности министра унутрашњих послова, означен од стране САД као "посебно опасан глобални терориста", за чије хапшење влада у Вашингтону нуди награду од 10 милиона америчких долара, срео се са породицама бомбаша самоубица на церемонији у хотелу Интерконтинентал у Кабулу, који је 2018. године такође био мета терористичког напада, преноси Ројтерс.

Међутим, на званичним фотографијама са тог догађаја не може да се види Хаканијево лице, јер је заклоњено.

"У свом говору министар је похвалио џихад, жртве које су поднели Алахови мученици и муџахедини и назвао их херојима ислама и земље", наводи се у саопштењу талибанског министарства објављеном на Твитеру.

Породице бомбаша самоубица добиле су одећу, по 10.000 авгана (111 долара) и обећана им је по парцела земљишта, рекао је портпарол Кари Саид Кости.

Хакани је од свог оца Џалалудина Хаканија преузео позицију шефа истоимене мреже, милитантне групе повезане са талибанима коју су западне обавјештајне службе окривиле за неке од најкрвавијих самоубилачких напада током рата.

ФБИ тражи Хаканија у вези са нападом на један кабулски хотел 2008. године у којем је убијено шест особа, укључујући и држављанина САД.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести