(ВИДЕО) ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД У ПАРИЗУ Немачки туриста избоден на смрт, нападач узвикивао „Алаху Акбар”

Ухапшени нападач, двадесетпетогодишњак, који је одраније познат француским властима као радикални исламиста са психичким проблемима, на смрт је избо ножем немачког туристу и ранио још две особе, саопштили су званичници, преноси париски Монд.
1
Фото: screenshot / Twitter / RadioGenoa

 

Смртоносни напад догодио се у 15. париском арондисману, а нападач је затим прешао реку Сену ка десној обали, где је чекићем напао и повредио две особе. Напад се догодио у тренутку максимално појачаних безбедносних мера широм Француске због дешавања на Блиском истоку и рата између Израела и Хамаса.

„Нећемо поклекнути пред тероризмом”, написала је након напада француска премијерка Елизабет Борн на платформи Икс (Твитер).

Председник Емануел Макрон саопштио је да упућује изразе саучешће породици Немца који је убијен у „терористичком нападу”.

Нападач је одраније познат властима као исламски екстремиста који се лечио се од менталне болести, рекао је министар унутрашњих послова Џералд Дарманин на места напада поред реке Сене и потврдио да је мушкарац узвикивао „Алаху Акбар” током хапшења.

Он је након хапшења изјавио да је напад извршио јер био забринут „због страдања муслимана, посебно у Авганистану и на палестинским територијама”, уз оптужбу да је Француска саучесник у томе, саопштио је данас француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин.

„Ова особа је била спремна да убије још људи", рекао је Дарманин током конференције за новинаре.

Француско тужилаштво за борбу против тероризма потврдило је да је отворило истрагу о овом нападу у којем је исламски екстремиста ножем јурио неколико немачких туриста, убио мушкарца, а потом чекићем ранио још две особе.

Нападач није идентификован по имену, али је потврђено да је рођен у париском предграђу Неји, да је провео четири године у затвору и да је пуштен на слободу 2020. године, након чега је био под надзором и на психијатријском лечењу.

Полиција је зауставила нападача и неутралисала га са два електро-шока, рекао је министар Дерманин и похвалио полицајце на брзој реакцији.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести