Трамп ће тражити од ЕУ савезника да се повуку из нуклеарног споразума

ВАШИНГТОН: Након удара америчких беспилотних летелица, у којем је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, председник Доналд Трамп затражиће од америчких савезника да се повуку из иранског нуклеарног споразума, изјавио је данас потпредседник САД Мајк Пенс.
tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vucci)

"Председник ће у наредним данима позвати наше савезнике да се придруже Сједињеним Америчким Државама да се повуку из катастрофалног иранског нуклеарног споразума и затражити да Иран напусти своју дугу историју сејања терористичког насиља, напусти своје нуклеарне амбиције и придружи се породици нација", рекао је Пенс у интервјуу за "Фокс и пријатељи", пренео је АП.

Трампова администрација не слаже се са појединим водећим чланицама НАТО, укључујући Британију, Немачку и Француску, око Трампове одлуке о повлачењу Сједињених Америчких Држава из нуклеарног споразума који је посредовала Обамина администрација.

Трамп је поново увео економске санкције Ирану након повлачења из споразума, за који је рекао да дају Техерану превише економских користи, а да није учинио довољно да спречи Иран да на крају развије нуклеарно оружје.

Британија, Француска, Немачка, Европска унија, Кина и Русија остали су у споразуму, који ограничава ирански програм обогаћивања урана у замену за ублажавање санкција.

Техеран је током викенда најавио да више неће поштовати ограничења утврђена нуклеарним споразумом о томе колико центрифуга може да искористи за обогаћивање уранијума.

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести