Трамп потписао извршну уредбу о држању породица на окупу

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп потписао је данас извршну уредбу којом се имигрантским породицама, које илегално пређу јужну границу САД, омогућава да остану заједно док чекају на исход имиграционог поступка. 
donald tramp
Фото: Tanjug (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Обраћајући се у Белој кући, Трамп је напоменуо да ће се наставити политика "нулте толеранције", која подразумева кривично гоњење свих одраслих особа које су ухваћене како прелазе границу нелегално. 

Циљ уредбе је да се породице држе на окупу док су у притвору, да се убрзају њихови случајеви и да се од Министарства одбране затражи да помогне да се пронађе смештај за породице, наводи АП. 
"Реч је о томе да се породице држе на окупу док истовремено осигуравамо да имамо веома снажну, веома јаку границу", рекао је Трамп новинарима када је потписао уредбу, преноси Ројтерс. 

Председник САД рекао је да не воли призор где се деца одвајају од својих породица. 
Проблем раздвајања  имигрантских породица на јужној америчкој граници изазвао је гнев како у САД, тако и у другим земљама.
Видео-снимци деце у кавезима и звучни снимак деце која плачу разгневили су многе у САД, од кругова свештенства до утицајних пословних лидера, али су изазвали осуду и у другим земљама.

Представнички дом треба сутра да гласа, како је најављено, о два предлога закона усмерених на заустављања праксе раздвајања породица и решавања других имигрантских питања, али Републиканци кажу да нису сигурни да ли ће иједна мера имати довољно подршке да би била усвојена.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести