Трамп: У НАТО укључити и земље Блиског истока

ВАШИНГТОН: Амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да подржава ширење НАТО-а и на земље Блиског истока, у тренутку када, како подсећа Ројтерс, САД траже начине да смање присуство својих трупа распоређених широм света.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

"Мислим да би НАТО требало да се прошири и да, апсолутно, укључи Блиски исток", рекао је Трамп новинарима у Белој кући.

Трамп је јуче предложио веће присуство НАТО-а на Блиском истоку, после напада из Ирана на америчке војнике у Ираку, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касима Сулејманија, који је имао кључну улогу у борби против екстремистичке Исламске државе у региону.

Трамп је рекао да Исламска држава представља међународни проблем с којим треба да се суоче и друге земље, поред САД.

Он је рекао да су САД зауставиле Исламску државу и учиниле велику услугу Европи и да би НАТО требало да се више ангажује.

Ројтерс преноси да се Трамп нашалио да би Алијанса требало да се зове НАТО-МЕ, односно НАТО плус Средњи (Блиски) исток (Миддле Еаст), и додао да је то име јуче предложио генералном секретару савеза Јенсу Столтенбергу.

Бела кућа је саопштила да је Трамп у разговору са Столтенбергом "нагласио значај повећања улоге НАТО-а у спречавању сукоба и очувању мира на Блиском истоку".

Америчка амбасадорка Кеј Бејли Хачисон изјавила је данас да је борба против Исламске државе важна и за САД и за савезнике у НАТО-у.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести