Трамп: Сулејмани планирао нападе на четири амбасаде САД

ВАШИНГТОН:  Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је ирански генерал Касем Сулејмани, који је убијен у америчком нападу у Ираку, планирао нападе на четири амбасаде САД.
tramp, tanjug ap
Фото: Tanjug (AP Photo/Evan Vuči)

"Могу да откријем да верујем да су биле четири амбасаде", рекао је Трамп у интервјуу за Фокс њуз, преноси ЦНН.Међу тим амбасадама је, додао је, и она у Багдаду.

Трамп је ове тврдње први пут изнео у четвртак у Белој кући, а потом исте вечери их поновио на митингу у Охају.

"Рећи ћу ово - ухватили смо тотално чудовиште. Уништили смо га. То је требало да се догоди много раније. То смо учинили јер су намеравали да дигну у ваздух нашу амбасаду. Урадило смо то и из других очигледних разлога. Неко је погинуо, један од наших људи из војске је погинуо. Људи су тешко рањени само недељу дана раније", рекао је тада Трамп.

Нешто касније, на митингу у оквиру своје предизборне кампање у Толеду у Охају, Трамп је рекао да је Сулејмани планирао нападе на више америчких амбасада.

"Сулејмани је активно планирао нове нападе и озбиљно разматрао наше амбасаде, не само амбасаду у Багдаду, али ми смо га зауставили", поручио је председник својим бирачима.

Наводе америчког председника подржао је и амерички државни секретар Мајк Помпео, подсећа ББЦ.

"Имали смо информације о непосредној претњи, а оне укључују и нападе на америчке амбасаде. Тачка.", рекао је Помпео приликом објављивања нових санкција против Ирана.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести