Трочањи: Узалудни захтев за екстрадицију Груевског 

СКОПЉЕ/БУДИМПЕШТА: Македонске власти узалдно траже изручење бившег премијера Николе Груевског, јер то се више не може догодити након што му је Мађарска одбрила азил, изјавио је мађарски министар правде Ласло Трочањи. 
nikola gruevski
Фото: Tanjug (AP Photo/Boris Grdanoski)

Трочањи је у интервјуу за мађарску тв Ецхо рекао је да је давањем азила Груевском Мађарска потврдила је бивши македонски премијер жртва политичког прогона и да зато не може бити изручен Македонији."Да будем искрен, ако бивши премијер оде у затвор, сигурно му неће бити лако", рекао је Трочањи, пренели су македонски медији.

Рекао је да није до детаља упознат са разлозима због којих је Груевског одобрен азил, те додао да је тако одлучила Канцеларија за имиграцију и избеглице након темељне истраге, након тврдње бившег премијера да је с правом страховао за свој живот.

Трочањи је рекао да добијање азила за Груевског значи да сада може добити путне исправе и слободно напустити Мађарску, ако жели.Груевски је јуче на свом фејсбуку потврдио да је добио азил у Мађарској.Готово истовремено, македонско министарство правде је саопштило да је Мађарској упутило захтев за екстрадицију Груевског.

Бивши македонски премијер и бивши лидер сада појединачно најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ осуђен је на две године затвора због куповине блиндираног "Мерцедеса", који је плаћен 600.000 евра.Иначе, македонско специјално тужилаштво покренуло је још три кривична поступка у којима је Груевски један од осумњичених.

EUR/RSD 117.3664
Најновије вести