Турска мења реторику и сукоб у Украјини назива "Рат"

ИСТАНБУЛ: Чланица НАТО Турска променила је данас државну реторику и назвала руски напад на Украјину "ратом".
istanbul
Фото: pixabay.com

Званична Анкара је раније обећала да ће применити делове међународног пакта који би потенцијално ограничио транзит руских ратних бродова из Медитерана у Црно море.

У извештају Ројтерса се подсећа да је Кијев апеловао на турске власти да блокирају улазак руских бродова у Црно море из којег је Москва извршила упад на јужну обалу Украјине.

Ипак, најмање шест руских ратних бродова и подморница је овог месеца прошло кроз територијалне воде Турске и упловило у Црно море.

У намери да уравнотежи обавезе према Западу и блиске везе са Москвом, Анкара је последњих дана оцењивала да је руски напад "неприхватљив", али до данас ситуацију у Украјини није окарактерисала као рат.

"Није реч о неколико ваздушних удара, ситуација у Украјини је званично рат... Ми ћемо применити одредбе Конвенције из Монтреа", рекао је данас Мевлут Чавушоглу, турски министар спољних послова у интервјуу за турско дописништво ЦНН.

Ова промена реорике омогућава Турској да примени одредбе Конвенције из Монтреа из 1936. године које дозвољавају да се ограничи поморски транзит кроз мореуз Дарданеле и Босфор током ратног стања, или уколико је Турска безбедносно угрожена.

Ипак, Чавушоглу је поновио да Турска не може да блокира приступ Црном мору свим руским ратним бродовима због клаузуле која изузима оне бродове који се враћају у своју матичну базу.

"Не би требало да буде злоупотребе овог изузећа. Бродови који прогласе повратак у своје базе и пролаз кроз мореуз не би требало да буду укључени у ратне операције", рекао је Чавушоглу.

Турска има добре везе и са Русијом и са Украјином и сваки преоштар потез према Москви могао би да нанесе штету посрнулој турској привреди која набавља енергенте из Русије, тругује са њом и има велике приходе од туризма.

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести