Турска се жали НАТО-у и тражи  да заустави дрскост Грчке

АНКАРА: Турски министар одбране Хулуси Акар изјавио је данас да је време да НАТО каже ''стоп'' грчкој ''дрскости'', јер та земља, како је рекао, наставља са ескалацијом тензије агресивним акцијама и реториком.
2
Фото: pixabay.com

Акар је у свом обраћању на састанку Министарства одбране, рекао да ''упркос нашем добронамерном приступу, Грчка наставља да провоцира и ескалира тензије''.

Позивајући се на саопштеје Труске од прошле седмице, у којем је наведено да је неколико грчких борбених авиона ненајављено пратило турске авионе који су летели преко Егејског мора према Турској, као и да су им ометали радарски сигнал, он је навео да је Грчка прошле седмице ''малтретирала'' турске авионе који учествују у НАТО вежбама.

"Тај непријатељски став јасно показује да је Грчка постала толико арогантна да занемарује основне принципе и вредности НАТО", рекао је.

Коментаришући кандидатуре Шведске и Финске за пријем у НАТО, Акар је рекао да Турска од те две земље очекује да ''испуни обавезе које су потписале у Мадриду, а то је смањење њихове подршке терористима и уклањање ограничења која су наметнули Турској на листи за екстрадикцију.

Министар одбране је рекао да Анкара ради на ''побољшању приступа наших америчких колега'', али и да очекује ''позитиван и конкретан'' закључак о продаји и модернизацији авиона из Вашингтона.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести