У Грчкој сукоби с полицијом због изградње центара за мигранте

АТИНА: На грчким острвима Лезбос и Хиос избили су сукоби полиције и становника острва који протестују због изградње притворског центра за мигранте.
o
Фото: Youtube Printscreen

Становници острва су покушали да спрече долазак полиције за разбијање демонстрација и почетак радова. Полиција је испалила сузавац на људе који су се окупили, покушавајући да спрече бродове да пристану.

Грчка влада је поручила да ће наставити са планираном изградњом нових објеката, који би заменили постојеће пренатрпане кампове, преноси АП.

Многи грађани острва и локалне власти противе се тим плановима, сматрајући да би мигранти и азиланти требало да се пребаце у континентални део Грчке.

Ројтерс наводи да је око 500 људи на Лезбосу покушало да онемогући истовар тешке машинерије, као и да су потом избили сукоби пошто су грађани покушали да блокирају градилиште.

Грчке власти планирају да изграде затворене притворске центре на Лезбосу, Хиосу, Самосу, Косу и Леросу, острвима у близини Турске, одакле сваке године на хиљаде азиланата креће пут Европе.

EUR/RSD 117.5779
Најновије вести