У Словенију од суботе могу они који су преболели ковид

Улазак у земљу на темељу природне имунизације оних који су преболели ковид-19 или су вакцинисани с две дозе, па су такође имуни, односи се само на држављане и резиденте чланица ЕУ и Шенгенског простора
ljubljana
Фото: pixabay.com

ЉУБЉАНА:Улазак у Словенију од суботе биће могућ без карантина или негативног теста на коронавирус за оне који су вакцинисани с две дозе против коронавируса и оне који су преболели ковид-19, а о томе имају лекарску потврду, одлучила је данас словеначка влада.

Међутим, улазак у земљу на темељу природне имунизације оних који су преболели ковид-19 или су вакцинисани с две дозе, па су такође имуни, односи се само на држављане и резиденте чланица ЕУ и Шенгенског простора, а не и за оне из трећих држава.

Ова одлука ступа на снагу већ у суботу и односи се на све грађане који испуњавају један од та два услова, док за друге остаје као и до сада - ПЦР тест или карантин, ''осим за неке изузетке'', преноси агенција Хина.

Од тренутка кад су преболели ковид-19, не сме да прође више од шест месеци, а од вакцинисања другом дозом мора да протекне најмање 14 дана.

Одлуку је данас потврдио на конференцији за новинаре министар унутрашњих послова Алеш Хојс.

То је промена у односу на досадашњи режим по којем су без негативног теста или обавезујућег карантина у Словенију могли да улазе само припадници неких категорија, попут радника-дневних миграната из суседних држава, оних који у земљу долазе због школовања, у оквиру полицијске или војне сарадње, дипломата с пасошима и слично.

Због побољшања епидемиолошке ситуације у Словенији ће од понедељка почети да рад све продавнице, укида се забрана кретања међу општинама, а обнавља се и школска настава у учионицама за све основце и матуранте средњих школа.

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести