Ухапшен осумњичени за организацију убиства председника Моиза

ПОРТ-О-ПРЕНС: Хаићанска полиција саопштила је у недељу да је ухапсила једног од осумњичених организатора убиства председника Жовела Моиза, а ради се о Хаићанину кога власти сумњиче да је ангажовао плаћеника да изведу атентат и да је имао намеру да замени Моиза на месту шефа државе.
Haiti/Pixabay
Фото: pixabay/Хаити

Моиз је убијен у среду у дому у главном граду Порт-о-Пренсу, а власти наводе да је у атентату учествовало 26 Колумбијаца и двојица Американаца пореклом са Хаитија, подсећа Ројтерс.

Директор полиције Леон Шарл изјавио је на конференцији за новинаре да је ухапшен Кристијан Емануел Санон (63), који је дошао на Хаити приватним авионом почетком јуна, у пратњи унајмљеног обезбеђења, и желео је да постане председник.

Директор није улазио детаљно у Санонове мотиве, осим што је рекао да су политички мотивисани, додавши да га је један од раније ухапшених за учешће у атентату контактирао након привођена.

Сањон је након тога контактирао остала два организатора убиства.

"Циљ нападача је првобитно био да се осигура безбедност Емануела Санона, али је касније мисија промењена, па су једном од непосредних извршилаца показали налог за хапшење председника Републике", додао је Шарл.

Јавни подаци показују да је мушкарац који се зове и презива исто као Санон радио као доктор на Флориди, али није још јасно да ли је реч о истом човеку.

Такође, није јасно зашто би Санон желео да сруши Моиза, чије је убиство последње у низу проблема у тој земљи, која је већ затражила међународну помоћ, додаје Ројтерс.

Вашингтон је одбио захтев Хаитија да им пошаљу трупе, иако је високи амерички званичник рекао у недељу да ће послати технички тим да процени ситуацију.

Претходно, полиција је ухапсила 18 Колумбијаца и три Американаца хаићанског порекла, навео је Шарл.

Пет Колумбијаца је у бекству, а тројица су убијена, рекао је он.

Осумњичени за учешће у атентату су рекли истражитељима да им је речено да треба да ухапсе председника, а не да га убију, пренео је "Мајами Хералд" изјаву особе која је упозната са истрагом.

Извор близак истрази је изјавио да су двојица Американаца пореклом са Хаитија, Џејмс Соладдзес и Џозеф Винсент, рекли истражитељима да су радили као преводиоци колумбијској командној јединици која је имала налог за хапшење, али када су стигли, пронашли су председника мртвог.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести