УНХЦР: Грчка да убрза планове за пренатрпане избегличке центре

АТИНА: Високи комесаријат УН за избеглице (УНХЦР) затражио је од грчких власти да убрзају планове за олакшавање функционисања пренатрпаних прихватних и идентификационих центара за мигранте и избеглице на грчким острвима пребацивањем већег броја азиланата у одговарајући смештај на копну.
u
Фото: Youtube Printscreen

УНХЦР је такође изразио спремност да подржи трансфере и брзо пронађе решење за повећање капацитета прихватних центара.

На конференцији за штампу у Женеви данас је наглашено да су тренутно хиљаде жена, мушкараца и деце смештени у мале шаторе и да су изложени хладноћи и киши с минималним или никаквим приступом грејању, струји или топлој води.

Хигијенски услови су описани као несигурни, а здравствени проблеми су у порасту, рекли су говорници, преноси грчка агенција АНА.

Упркос посвећености медицинског особља и волонтера у жариштима, многи људи нису имали приступ лекару због недостатка потребног медицинског особља у и прихватним центрима и локалним болницама.

Према УНХЦР-у, већина азиланата и миграната су породице.

Трећина миграната су деца, већина млађих од 12 година, док се преко 36.000 азиланата тренутно налази на пет грчких острва у прихватним центрима који су изграђени за смештај 5.400 људи.

УНХЦР се осврнуо на и напетост недавно уочену на грчким острвима, констатујући да је потребно обновити поверење локалних заједница кроз координисано деловање владе и снажну подршку ЕУ.

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести