Утрт пут новом гасном споразуму Русије и Украјине

ПАРИЗ: Цена гаса за Украјину може бити нижа ако Москва и Кијев успеју да постигну нови транзитни споразум, изјавио је руски председник Владимир Путин на конференцији за медије после самита "Нормандијске четворке" у Паризу.
gas_rusija_ukrajina
Фото: Youtube Printscreen

Гас за Украјину "могао би да буде јефтинији за 25 процената у односу на цену коју крајњи потрошач тренутно плаћа, првенствено индустријски потрошач, пошто је цена гаса за домаћинства, за грађане (Украјине) субвенционисана, па не можемо да правимо рачуницу на бази субвенционисане цене", рекао је Путин, преноси Раша тудеј.

Украјински председник Володимир Зеленски поручио је заузврат да постоје добре шансе да споразум о транзиту гаса из Русије у Европу преко Украјине буде продужен после 1. јануара.

Актулени споразум о испоруци руског гаса Украјини и о његовом транзиту ка Европи истиче са завршетком ове године. У новембру је руски Гаспром понудио Украјини продужење споразума о транзиту или склапање новог на годину дана.

"За сада нема споразума, али сигуран сам да имамо веће шансе да га потпишемо под бољим условима него раније", рекао је Зеленски новинарима у Паризу, додавши да је "инсистирао на најповољнијим условима, за Украјину и Европу, с роком на десет година".

Такође је навео да је питање одштете од 2,56 милијарди долара скинуто с дневног реда током разговора и да је Кијев "спреман да дуг добије у гасу".

Шведски суд је пресудио да Гаспром мора украјинском Нафтогазу да плати транзитну накнаду за пролазак руског гаса преко украјинске територије између 2009. и 2017.године, чак иако гас, у ствари, није ишао преко Украјине у том периоду. Суд се у образложењу одлуке позвао на тешку економску ситуацију у Украјини. Руски Гаспром је прошлог месеца изгубио жалбени поступак на суду.

EUR/RSD 117.5808
Најновије вести