ВБ: Пораст злочина из мржње према Кинезима

ЛОНДОН: Злочини из мржње према Кинезима у Великој Британији порасли су током епидемије коронавируса, показују подаци британске полиције.
london nasilje, tanjug ap
Фото: Tanjug (Victoria Jones/PA via AP)

У прва три месеца 2020. године током кризе КОВИД-19 забележено је најмање 267 кривичних дела, укључујући нападе, пљачке и узнемиравање.

Жртве су описивале да су их на улици ударали, пљували и вербално злостављали због корона вируса након што је први случај пријављен у Кини.

Стопа злочина из мржње према Кинезима између јануара и марта била је готово три пута већа у односу на претходне две године, показали су подаци које је британска полиција проследила Скај њузу.

Џереми Ву, студент и медицински техничар који ради у Великој Британији, рекао је да се суочио са дискриминацијом неких пацијената и колега, при чему га је један сарадник питао зашто се не врати у своју земљу са својим вирусом.

Ву је рекао да је плакао пре него што би отишао на спавање и да се осећао усамњеним јер није било никога са ким би могао да прича о том осетљивом питању.

"Раније или касније људи ће схватити да је смешно повезивати пандмеијски вирус са одређеном групом људи попут ХИВ-а са ЛГБТ заједницом током 80-их", рекао је он.

Мајкл Чиу, 22-годишњи студент на Шефилд Хелам универзитета, изјавио је да су га напали због корона вируса људи из аутомобила који су на њега бацали воће.

"Ја сам рођен у Британији и апсолутно немам ништа са корона вирусом и што је још важније вирус не дискриминише ни на који начин и у било којем облику. То је једноставно незнање", истакао је он.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести