Већина у федералним службама мора да се вакцинише

ВАШИНГТОН: Америчка администрација председника Џозефа Бајдена саопштила је данас да већина запослених у федералним службама мора да буде у потпуности вакцинисана против корона вируса најкасније до 22. новембра.
dzo bajden, Tanjug/AP
Фото: Танјуг/AP

У току је израда правила којима ће се од великих послодаваца тражити да се њихови радници вакцинишу или да се тестирају једном недељно.

Председник Бајден је прошле недеље потписао извршну уредбу којом се од запослених у федералним службама захтева да буду у потпуности вакцинисани, уз одређене изузетке, преноси агенција Ројтерс.

У упутствима за федералне службе која су објављена на веб страници, Бајденова администрација је навела да би "запослени што пре требало да буду у потпуности вакцинисани, а најкасније до 22. новембра."

У јулу је Бајден рекао да запослени у федералним службама морају да се вакцинишу против корона вируса или да се редовно тестирају, уз обавезне мере попут ношења маски на радним местима и ограничења службених путовања.

Недавни пораст хоспитализација у САД и смртних случајева, а што је изазвано делта сојем вируса, подстакао је администрацију да заузме оштрији став о вакцинама, које сматрају најбољим начином заштите економије и окончања пандемије.

Неким великим компанијама још нису јасна правила, па је једна велика пословна група у понедељак тражила одговоре на бројна питања у вези са планираним захтевима за послодавце у приватном сектору.

У Бајденовој наредби наводи се да ће до 24. септембра радна група Беле куће дати нове смернице о томе шта су обавезе и на кога се односе.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести