Више од 150 деце умрло у епидемији малих богиња у Зимбабвеу

ХАРАРЕ: Најмање 157 деце преминуло је од последица епидемије малих богиња у Зимбабвеу, а пријављено је више од 2.000 инфекција широм земље, саопштила је влада те земље.
male boginje
Фото: Youtube Printscreen

Број случајева је брзо растао у тој јужноафричкој држави откако су власти саопштиле да је прва инфекција забележена раније овог месеца, а пријављени смртни случајеви су се скоро удвостручили за мање од недељу дана.

"Од 15. августа, кумулативни бројеви широм земље порасли су на 2.056 случајева и 157 смртних случајева", рекла је министарка информисања Моника Мутсвангва, на брифингу за новинаре после недељног састанка владе.

Мутсвангва је рекла да ће влада интензивирати вакцинацију и позвала се на специјалне законе који јој дозвољавају да повлачи новац из националног фонда за несрецје "како би се суочила са ванредним ситуацијама", пренео је Глас Америке.

Она је рекла да влада треба да се ангажује са традиционалним и верским вођама како би придобила њихову подршку за кампању вакцинације, додајуцји да вецјина жртава није вакцинисана.

Министарство здравља је раније за избијање епидемије окривило окупљања црквених секти.

Вирус морбила углавном напада децу и оставља најтеже компликације укључујуцји слепило, оток мозга, дијареју и тешке респираторне инфекције.

Симптоми су црвени осип који се прво појављује на лицу и шири се на остатак тела.

Некада веома честа, сада се може спречити вакцином.

У априлу је Светска здравствена организација (СЗО) саопштила да се Африка суочава са експлозијом болести које се могу спречити због кашњења у вакцинацији деце, при чему се број оболелих од морбила повећао 400 одсто.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести