Влада Црне Горе није предузела кораке да реши спорове СПЦ и ЦПЦ

ВАШИНГТОН: У годишњем извештају Стејт департмента о стању верских слобода у свету оцењује се да Влада Црне Горе поново није предузела никакве кораке да реши спорове Српске православне цркве (СПЦ) и канонски непризнате Црногорске православне цркве (ЦПЦ) око власништва над 750 православних објеката које држи СПЦ.
bar crna gora
Фото: Youtube Printscreen

У делу извештаја о Црној Гори подсећа се да су верска дискриминација и говор мржње забрањени законом, а да су 26. јануара ступиле на снагу измене и допуне закона о верским слободама, којима су елиминисани захтеви да се постојеће верске групе региструју ради стицања правног статуса и да верске групе дају доказ о власништву над одређеном верском имовином како би задржале право на њу, наводи Глас Америке.

СПЦ се оштро противила тим захтевима, наводи Стејт департмент и подсећа да се полиција сукобила са појединцима који су протестовали због устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија СПЦ 5. септембра на Цетињу.

Верске групе су наставиле да оспоравају власништво владе над неким верским имањима и пренос власништва над гробљима на општине или друге ентитете, наводи се у извештају.

Стејт департмент наводи да је СПЦ саопштила да је Министарство унутрашњих послова одобрило визе за свештенство које је тек пристигло у земљу, али да се није позабавило постојећим случајевима свештенства којима је претходна влада ускратила боравишну дозволу.

Подсећа се да су уочи локалних избора у Никшићу у фебруару неидентификоване особе оскрнавиле Хаџи-Исмаилову џамију графитима на којима је писало "Сребреница", "Турци" и додаје да су невладине организације и друге верске групе осудиле вандализам, али да није било хапшења.

Током године било је инцидената вандалског напада на богословску школу СПЦ и манастир, како на Цетињу, тако и пријава говора мржње према муслиманима и евангелистичким хришћанима, навео је Стејт департмент.

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести