Волонтер умро након што је добио вакцину против менингитиса

САО ПАУЛО/ФРАНКФУРТ: Здравствене службе Бразила саопштиле су да је преминуо волонтер, који је учествовао у програму развоја вакцине против короне британско-шведске компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду, а да ће програм бити настављен, јер је он био део контролне групе, којој је дата вакцина за менингитис.
vakcina doktor injekcija
Фото: pixabay.com

Испитивања вакцине против ковид-19 компаније Астра Зенека и Универзитета у Оксфорду у Бразилу било би обустављено да је добровољац, који је умро, био део активне групе, рекао је извор упознат са ситуацијом.

Овај коментар наговештава да је добровољац био део упоредне контролне групе, којој је дата вакцина против менингитиса, констатује Ројтерс.

Бразилски здравствени регулатор Анвиса саопштио је да ће се наставити развој вакцине против короне упркос смрти волонтера, пренео је Ројтерс.

Учесницима и истражитељима није речено у којој су групи.

Федерални Универзитет у Сао Паулу је у одвојеном саопштењу потврдио смрт волонтера, наводећи да је у питању бразилски држављанин.

И са Универзитета Оксфорд потврђено да ће ће наставити рад на развоју вакцине и да је независном истрагом утврђено да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности програма.

"После пажљивог проучавања случаја у Бразилу, утврђено је да нема разлога за забринутост када је реч о безбедности клиничког развоја, а и бразилски регуилатор је у независној истрази дошао до закључка да треба наставити са програмом", саопштено је из Универзитета у Оксфорду.

Оксфордски Универзитет је у септембру саопштио да ће се тестирање вакцине против корона вируса у сарадњи са фармацеутском кућом Астра Зенека наставити, након што је заустављено када се један од испитаника разболео.

Са Оксфорда су у септембру прво објавили да се волонтер необјашњиво разболео, а касније су додали да је запаљенска промена на кичменој мождини код једног испитаника била повод привременог прекида треће фазе испитивања вакцине која је један од фаворита за вакцину против короне.

Трећа фаза клиничких испитивања обавља се у Бразилу, Великој Британији, Индији и Јужној Африци.

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести