За путнике обавезне маске током путовања авионом

ЛОНДОН: Поједине велике авиокомпаније од путника захтевају да носе маске за лице како би ограничиле ширење корона вируса.
 Avion kompanije Er Kanada  Foto: Er Kanada
Фото: Авион компанијe Ер Канада Фото: Ер Канада

Многе велике америчке авиокомпаније ове недеље усвојиле су нова здравствена и безбедносна правила за путнике и кабинско особље, а и други авиопревозници широм света такође уводе обавезно ношење маски, преноси Би-Би-Си.

Иако је отприлике 90 одсто међународних летова отказано, авиокомпаније се надају да ће постепено обновити летове почев од овог месеца.

Амерички авиопревозник Делта саопштио је да путници морају током целог лета носити маску, а Американ Ерлајнс и Јунајтид такође су најавили да ће захтевати од путника и кабинског особља да носе маске.

Ми водимо рачуна о добробити наших корисника, како бисмо им пружили безбедност док путују са нама, рекао је портпарол Америцан Аирлинес-а, док је портпаролка Јунајтид ерлајнса истакла да ће путницима маске бити дељење бесплатно.

Међутим, маске за лице не захтевају све авиокомпаније. Тако је аустралијски Кантас саопштио да у Аустралији нема захтеви за ношење маски.

Влада или авиокомпаније нису донеле никакве одлуке о томе које ће мере бити предузете за путовања након укидања ограничења.

Аустралијски национални превозник обавио је на својој веб страници да, иако се ризик од уношења корона вируса у авион сматра малим, социјално дистанцирање биће поштовано на свим летовима.

Када је реч о глобалној политици коју авиокомпаније следе, постоји низ тела која би могла понудити упутства, укључујући и Међународно удружење за ваздушни саобраћај (ИАТА).

Употреба маски за лице једна је од мера предложених у оквиру плана поновног покретања летова, о којима разговарамо са заинтересованим странама у индустрији и владама, рекао је портпарол ИАТА-е.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести