Заев: Очигледно да ће Бугарска блокирати придруживање СМ ЕУ

"Слање негативне поруке могло би да се лоше одрази на обе стране. Потребно нам је пријатељство и рука помоћи на нашем европском путу", нагласио премијер Северне Македоније Зоран Заев
zaev1, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

СКОПЉЕ: Премијер Северне Македоније Зоран Заев изјавио је данас да постаје све очигледније да ће Бугарска блокирати преговоре о придруживању Северне Македоније Европској унији у уторак на састанку Савета за опште послове ЕУ.

Он је додао да још има наде, рекавши да политичари имају велику одговорност и упозорио да би одлука могла да изазове неповољне последице, пренела је МИА.

"Спреман сам и припремио сам македонски народ за вето, који постаје све вероватнији. Међутим, никада не губим наду, јер ми као политичари сносимо велику одговорност. Иако је састанак ГАЦ-а заказан за 17. новембар, имамо времена до краја децембра да одржимо прву међувладину конференцију" са ЕУ, рекао је Заев новинарима.

Он је подвукао очекивања да ће бугарска страна показати одговорност и пријатељство.

"Слање негативне поруке могло би да се лоше одрази на обе стране. Потребно нам је пријатељство и рука помоћи на нашем европском путу", нагласио је Заев.

Северна Македонија и Бугарска, додао је, одржали су у протеклих 20 месеци 10 састанака у вези са спровођењем Уговора о пријатељству и изразили различита мишљења.

Заев је узразио наду да ће и Бугарска сачувати дух пријатељства.

Бугарска је више пута обећала подршку приступу Северне Македоније ЕУ, али, дугогодишња контроверза око историјских личности (за које обе државе тврде да су нихови национални хероји) и македонског језика (који Бугарска сматра дијалектом бугарског језика) ескалирала је последњих месеци.

Последица тога је да је Бугарска одбила да да зелено светло за прву међувладину конференцију Северне Македоније са ЕУ.

EUR/RSD 117.3811
Најновије вести