Загађење мање, али климатске промене нису заустављене

ЖЕНЕВА: Могуће смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште због мера ради заустављења пандемије Ковид-19 неће бити довољне да се зауставе климатске промене, саопштила је данас Светска метеоролошка организација (СМО).
vazduh zagadjenje
Фото: pixabay.com

"Морамо да покажемо исту одлучност и јединство против климатских промена као против Ковида-19", рекао је генерални секретар СМО Петери Талас.

Пандемија је можда изазвала највећи годишњи пад емисије угљен-диоксида од Другог светског рата, мада СМО упозорава да је излазак из кризе и раније био везан за повећање емисије у односу на период пре кризе, преноси Ројтерс.

"Ковид-19 је можда резултирао привременим смањењем емисија гасова с ефектима стаклене баште, али то није замена за одрживу климатску акцију", навела је агенција поводом Дана земље који се обележава 50. пут.

СМО позива владе да размотре стимулативне пакете помоћи за прелазак на зелену економију.

У извештају о глобалној клими СМО наводи да прелиминарни резултати указују да је период од 2015. до 2019. био најтоплији петогодишњи период од кад постоје мерења те да је глобална просечна температура порасла за 1,1 степен Целзијуса у односу на преиндустријски период.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести