Захарова: Русија пажљиво прати ситуацију на Куби

МОСКВА: Русија пажљиво прати ситуацију на Куби и уверена је да је свако страно мешање недопустиво, поручила је данас представница министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Marija Zaharova Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Пажљиво пратимо сутуацију на Куби и око ње. Уверени смо да су недопустиви мешање у унутрашња питања суверених држава и друге деструктивне активности које би охрабриле дестабилизацију ове острвске државе", нагласила је Захарова, преноси ТАСС.

Хиљаде људи окупиле су се у недељу у центру Хаване, главног града Кубе, захтевајући да председник Мигел Дијаз-Канел оде с власти, док су присталице владе организовале контра-протесте носећи кубанске заставе и узвикујући име преминулог кубанског лидера Фидела Кастра.

На улицама су виђени џипови са припадницима специјалних јединица наоружаним дугим цевима, а полиције је било на градским улицама и након што су се демонстранти разишли, пренео је раније Ројтерс.

Државна ТВ је раније пренела да су током демонстрација у неколико кубанских градова разбијане продавнице, а председник Мигел Дијаз-Канел позвао је чуваре Кубанске Револуције да изађу на улице и спрече провокације против власти.

Дијаз-Канел, лидер кубанске Комунистичке партије, у телевизијском говору окривио је за немире САД, које су претходних година појачале вишедеценијски трговински ембарго.

Он је оценио да "Јенкији (САД), који су се одувек залагали за блокаду Кубе, сада покушавају да изазову хуманитарну интервенцију и подпирују кампању којој је циљ да се прошири идеја како влада у хавани наводно није у стању да контролише "захтевну епидемилолошку ситуацију".

Према речима Захарове "кубанске власти предузеле су све неопходне мере да се на улице Хаване врате ред и мир у интересу грађана и у складу са Уставом и важећим законима".

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести