Алергени се шире са приватних парцела

ЗРЕЊАНИН: Прошлог месеца је новосадска „Циклонизација” покосила нешто више од 33.000 квадрата јавних површина у Зрењанину, Лукићеву и Стајићеву, на којима је детектована амброзија.
д
Фото: Dnevnik.rs

– Третмани амброзије хемијским и механичким путем рађени су на јавним површинама уз насеља, унутар самих насеља, у атарском појасу око њих, на каналима, барама, депонијама, уз саобраћајнице и на зеленим површинама на којима је претходним мониторингом утврђено присуство амброзије – каже портпарол „Циклонизације” Дарио Аћимовић.

Иако се уништавање амброзије на територији града ради интензивно годинама уназад, ситуација није добра.

– Ми прво радимо мониторинг из ваздуха, да бисмо детектовали површине на којима има највише амброзије, па тек онда делујемо. Највећи проблем у сузбијању ове алергијске биљке представљају приватни поседи који су зарасли у амброзију, а за чије су уклањање обавезани власници тих парцела. Но, многи о томе не воде рачуна. Амброзија је интензивни коров, семе одржава виталност у земљишту и до 40 година – истиче Аћимовић.

Полен амброзије који изазива озбиљне алергијске реакције, највеће концентрације у ваздуху има од краја августа до краја септембра. На амброзију је алергично десет одсто популације. Код најосетљивијих особа 8 до 20 поленових зрна у  кубном метру ваздуха може да изазове јаке реакције, а само једна биљка амброзије производи од једне до осам милијарди поленових зрна. Јавност је уплашена могућношћу судара грипа и короне, а код једног броја Зрењанинаца већ су се сударили амброзија и корона.

– Симптоми су слични, једино нема температуре. Многи нас гледају подозриво, а ми смо само алергични на амброзију – каже за „Дневник” један Зрењанинац, алергичан на амброзију и додаје да већ крајем августа почињу симптоми, који трају до краја септембра. - Крмељиве очи, свраб, иритација и цурење носа, иритација усне дупље, кашаљ, а понекад и општа малаксалост, све су то симптоми. Јако је тешко нормално функционисати у овом периоду. Мени је могуће само уз лекове, а када су симптоми тежи, и уз терапију кортикостероидима. Када би људи знали колико проблема амброзија изазива, верујем да би је на свом поседу озбиљније уништавали – истиче наш саговорник.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести