Бечејска предшколска установа представила пројекат „Године узлета”

БЕЧЕЈ: Од септембра 2019. године сукцесивно су почеле да се уводе и примењују нове Основе програма предшколског васпитања и образовања назване „Године узлета“.
с
Фото: В.Јанков

Ове године 45 предшколских установа је у обавези да примењује нови програм. Међу њима и бечејска ПУ „Лабуд Пејовић“. Представници установе одржали су конференцију за медије с циљем да се шира јавност упозна шта то нуде „Године узлета“.

- Предшколски узраст је врло битан у развоју личности и због тога је важно да образовање деце тог доба буде подстицајно и квалитетно, како би развијала своје потенцијале. Деца ће сада кроз изучавање неких тема у оквиру пројекта кроз игру да делају, граде односе, упознају свет око себе, на крају и себе. Више неће васпитачи да дају одговоре деци, него ће заједно са децом да истражују и проналазе начине и места где се може доћи до жељениг одговора. Иако су васпитачи прошли обуку и радиће са менторима првих шест месеци, врло је важно да се током реализације ових новина размењују примери добре праксе међу васпитачима – рекла је Отилија Велишек Брашко, ментор, педагог и професор на Високој школи струковних студија за васпитаче у Новом Саду

Од наредне школске 2022. године све предшколске установе у Србији ће радити по програму „Године узлета“.

-  Васпитачи су прошли онлајн обуку, с ментором ће заједно развијати новине, обрађивати одређене теме. Да би се прешло на нови начин рада, неопходно је обезбедити адекватно окружење, услове, ситуације, материјале с којима ће се радити, како би деца кроз игру и истраживање могла да уче, а да би све успело неопходна је сарадња са родитељима и локалном заједницом – рекла је директорка Предшколске установе „Лабуд Пејовић“ Татјана Митић.

Спремност локалне самоуправе да се активно укључи у осмишљавање и реализацију програма „Године узлета“ потврдили су и чланови Општинског већа, Далила Дујаковић задужена за образовање и социјалну заштиту и Драган Ковачев, чији су ресори привреда и екологија.

В. Јанков

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести