Буџет Руме пуни се далеко брже од плана

РУМА: Има општина у Војводини чији је годишњи буyет око 500 милиона динара, а управо толико више од планираног очекују да се слије у румску општинску касу.
с
Фото: Општина Рума

Наиме, у прва три месеца ове године за 100 милиона динара већи је прилив у општински буyет Руме, у поређењу са прва три месеца прошле године, што је један од основих разлога за први ребаланс, чуло се јуче на седници Скупштине општине Рума.

- У овој прерасподели буyета водило се рачуна да се покрију сви аспекти деловања локалне самоуправе и мислим да овај ребаланс даје оптимизам да у 2022. години можемо да завршимо све планиране, да започнемо и неке инвестиције које нисмо планирали, а које ће се сасвим сигурно догодити у области  заштите животне средине – рекао је председник Скупштине општине Стеван Ковачевић.

Буyетски оквир Руме за ову годину износи је 2,9 милијарди динара, а како је рекао начелник Општинске управе Душан Љубишић, нови ребаланс очекује се већ у наредних месец и по дана, а на годишњем нивоу близу 500 милиона динара већи приход него што је првобитно планирано у децембру 2021. године када је буyет усвајан.

- Највећи пораст прихода имамо по основу пореза на зараде, пореза на имовину и пореза на пренос апсолутних права, значи да у Руми људи раде, плаћају порез на зараде, плаћају порез на имовину, локална пореска администрација добро ради свој посао. Порез на пренос апсолутних права је дупло већи него што је то било у 2021. години, значи да се у Руми тргује, да се купује, продаје, што је јако важно за привреду коју имамо на територији наше општине и просто све то прати повећање буyета и нама даје комоцију да дугорочније планирамо, да урадимо све оно што смо обећали и још много тога - рекао је начелник Љубишић.

Вишак новца усмериће се на уређење фасада зграда и уређење главног трга, на модернизацију јавних предузећа, завршетак изградње вртића Коцкица 2 и реновирање бившег Дома војске, помоћ пољопривредницима и локалним заједницама.

- Имали смо позицију у буyету где смо нудили станарима зграда да на један њихов динар ми дамо два за уређење фасада. Међутим стамбене заједнице нису још довољно организоване да би могле да учествују па смо одлучили да у централном градском језгру средимо фасаде о трошку буyета и да те фасаде изгледају како доликује - појаснио је Душан Љубишић.


Засијаће установе културе

На јучерашњој седници најављено је и улагање у реновирање Културног центра, уређење Дома војске прилагођено потребама Градске библиотеке која ће бити смештена у реновирани комплекс, при чему ће и двориште бити адаптирано за разне културне манифестације. У Завичајном музеју почела је реализација пројекта санације влаге. Ребалансом је обезбеђено  додатних пет милиона динара за комплетну санацију објекта, замену столарије и за нове радове на уређењу фасаде, потврдила је председница општине Рума Александра Ћирић.


За фасаде биће издвојено шест милиона динара, али се на Градском тргу планирају и друга улагања - замена јавне расвете, клупа, конзервација самог споменика и други радови. Модернизација јавних предузећа односи се пре свега на обнављање механизације ЈП „Комуналац” где је поред купљеног ауто-подизача, у процедури набавка новог ауто-смећара, а 30 милиона динара намењено је за набавку трактора, тарупа, чистилице, возила за превоз анималног отпада, специјалног возила за превоз животиња, све оно што је ЈП „Комуналац” исказао као приоритетно како би град био  сређенији.

Рума је недавно отворила конкурс за субвенционисање набавке репроматеријала на који се пријавило више од 1.100 пољопривредника. Захваљујући бољем буyетском приливу од очекиваног, биће могуће да се подели општинска помоћ свима који су конкурисали од по 30.000 динара, најавио је Љубишић. Општина Рума планирала је и повећање помоћи породиљама и трудницама.

Од већег прилива у буyет имаће користи и месне заједнице, јер могу очекивати да се усвоје њихови захтеви и да не буду ускраћене за реализацију својих локалних пројеката. Приступа се изради плана детаљне регулације за подручје језера Борковац, што је услов за реализацију свега што се жели постићи у смислу подизања туристичке дестинације.   

В. Х.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести