Чанадска бискупија постоји 990 година

ЗРЕЊАНИН: У Зрењанину је ове године, у оквиру скромне свечаности, обележен значајан јубилеј - 990 година од оснивања Чанадске бискупије.
Obeleženo 990 godina od osnivanja Čanadske biskupije Foto: privatna arhiva
Фото: Обележено 990 година од оснивања Чанадске бискупије Фото: приватна архива

На свечаности уприличеној у Римокатоличкој бискупији у Зрењанину, уз поштовање свих епидемиолошких мера, зрењанински бискуп др Ладислав Немет је казао да 990 година обавезује садашње генерације да исписују историју у овом делу прастаре Чанадске бискупије.

Он је, том приликом, сажео историјат бискупије коју је основао свети Стјепан Краљ. Говорио је и о животу и делу заштитника бискупије светог Герарда.

-Свети Герард је био истински верник и током живота је отвореног срца примао све што је од њега тражио Господ. Волео је мир и тихо размишљање, али када га је свети Стјепан именовао за бискупа и поверио му Чанадску бискупију, организовао је прве школе, основао жупе, проповедао је хришћанску веру... За њу је касније и мученички умро - нагласио је зрењанински бискуп др Ладислав Немет.

Он је истакао да верници моле Бога да нас све заштити од епидемије коронавируса, као и да се моле за децу и младе и њихове учитеље.

-У тренутној ситуацији желео бих да истакнем да се молимо за још две посебне групе, за оне који су остали без посла због епидемије и оне који живе сами. Носимо их у својим молитвама, али им такође активно помажемо својом присутношћу и најбоље што можемо – поручио је бискуп.

У Зрењанинској бискупији, иначе, традиционално се крајем септембра одржава заједничка миса за ученике два ђачка интерната поводом почетка нове школске године. Ове године, ученице Интерната за девојке „Каролина Сатмари“ и момци из Интерната за дечаке „Емаус“ појавили су се у великом броју на свечаној миси коју је бискуп одржао заједно са својом олтарском браћом.

Реликвија је стајала пред ликом светог Герарда, пред којим су верници изразили своје поштовање само наклоном или кратком молитвом.

Ж. Б.

 

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести